Sälja bostad

– Här kommer en liten guide för vad som är bra att tänka på när du ska sälja din bostad.

Inför försäljningen
När beslutet är taget och fastigheten skall säljas så är det några saker som din mäklare gärna vill ha reda på. Dessa saker brukar vara ungefär följande;

  • Handlingar om fastighetsbeteckningen.
  • Uppgifter om det finns några om- eller tillbyggnader.
  • Vad som renoverats sedan din inflyttning.
  • Årlig förbrukning gällande uppvärmning och den beräknade driftskostnad för fastigheten.

Om fastigheten ägs av en bostadsrättsförening så behövs namnet på bostadsrättsföreningens namn, fastighetsadress, lägenhetsnummer, storlek i kvadratmeter samt månadsavgift och vad s0m ingår i denna. Vid mäklarens första besök så brukar de fråga om fastighetens olika material både invändigt och utvändigt. Detta samt en del andra allmänna frågor för att få ett hum om hur kommande annons och prospekt skall se ut. De brukar till detta också fotografera fastigheten, så det kan vara en bra idé att ha lagt ner lite energi på att få det att se fint ut.

Efter mötet så sammanställer mäklaren all data och fakta om fastigheten för att ta fram nämnda annons och prospekt. Du kan be om att få detta skickat till dig för godkännande innan det läggs ut till försäljning. Prospekten är till för att sedan delas ut när det vankas visning.

Marknadsföring
Marknasföringen sker som regel på det traditionella sättet med annonser i lokaltidningar, på hemnet.se, på mäklarens hemsida och så vidare. Man kan ju givetvis även dela annonsen i sina sociala medier, så som Facebook och Twitter.

Visning
Det finns några olika typer av visning, exempel är förbokade och öppna visningar. En förbokad innebär att intressenter ringer mäklaren för bokning av tid för att få se fastigheten. Är det många intressenter så kan mäklaren välja att boka in flera olika tider för visning för att undvika att ha så många intressenter per visning. Är det däremot en öppen visning så annonserar mäklaren om detta, vilket innebär att det kan bli ganska mycket folk som kommer till visningen. Om det är en öppen visning så behöver man inte på förhand anmäla sitt intresse för bostaden.

Innan visning brukar mäklaren skylta för att de intresserade ska hitta till din fastighet. Väl på plats finns mäklaren för att informera och svara på frågor. En visningsmapp brukar delas ut till de intressenter som kommer. Den brukar innehålla bostadsbeskrivning, bilder, planritning och fakta som är relevant till din bostad. Efter visningen brukar de personer som är intresserade få uppge namn och telefonnummer till mäklaren.

Uppföljning och budgivning
Under budgivningen så håller mäklaren dig uppdaterad om hur läget ligger och vad budet ligger uppe på. Budgivningen startar som så med att mäklaren tar kontakt med alla intresserade för att informera om att budgivningen har startat. Budgivningen sker sedan vanligen via telefon, mail eller sms, och fortsätter tills dess att det finns en intressent kvar som således förhoppningsvis blir köparen.

Efter avslutad budgivning kontaktar mäklaren dig som säljare för att meddela slutbudet. När sedan köpekontrakt är påskrivet brukar en lista på alla bud kunna lämnas ut till både köpare och säljare. I slutändan är det alltid säljaren som väljer vem han eller hon vill sälja till och behöver inte ta det högsta budet. Innan kontrakt är påskrivet så finns inget bindande mellan parterna.

Kontraktskrivning
När budgivningen är avslutad bestäms en tid för säljaren och köparen att träffas hos mäklaren för att skriva kontrakt. Mäklaren går då igenom kontraktet noga med säljaren och köparen, sidan för sida läses och det finns utrymme för frågor och funderingar. Räkna med att avsätta minst en timme för detta. Id-handling är viktigt att ha med till kontraktskrivningen för att kunna legitimera sig för mäklaren innan påskrift av kontraktet.

Vid kontraktskrivningen brukar köparen betala handpenningen, normalt är den 10% av köpesumman. Den slutgiltiga betalningen brukar sedan betalas ut på tillträdesdagen.

Tillträde
Vid tillträdet träffas säljaren, köparen och mäklaren för att ordna med betalningen och överlämning av nycklar och andra viktiga handlingar. Oftast sker mötet på köparens bank.

En likvidavräkning brukar då göras. Likvidavräkningen är en avstämning av slutbetalningen till dig. I likvidavräkningen finns alla uppgifter som rör betalningen så som lån som ska lösas, ränta på lån som säljaren ska stå för fram till tillträdesdagen och så vidare.
Det sista som görs innan tillträdet är att tillträdeshandlingarna undertecknas och efter detta är det köparen som äger din fastighet.

Det om detta, nu har du förhoppningsvis fått dig lite matnyttigt om hur du ska bära dig åt när du ska sälja din bostad. Om du är intresserad av att komma i kontakt med mäklare på andra platser så erbjuds denna tjänst också bland andra på dessa orter;